• 30 jaar ervaring
  • Geen wachtijden
  • Zonder verwijzing van huisarts

Mortonse Neuralgie

Last van stekende pijn tussen uw tenen, alsof u op een steentje loopt? Dit kan wijzen op Morton’s neuralgie, een veelvoorkomende voetklacht. In deze blog leggen we uit wat het is, hoe het ontstaat en wat u kunt doen om de pijn te verlichten. Bij Het Steunzolen Centrum helpen we u graag om weer comfortabel op pad te gaan!

Inhoudsopgave

Wat is mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie, ook wel een zenuwbeknelling in de voet genoemd, kan behoorlijk vervelend zijn. U voelt een stekende of brandende pijn tussen uw tenen, meestal tussen de derde en vierde teen. Het lijkt soms alsof u op een steentje stapt, zelfs als u gewoon op een vlakke ondergrond loopt. Dit komt door een beknelling van een zenuw in de voorvoet. Vaak komt het door het dragen van te strakke schoenen, zoals hoge hakken, of door intensief sporten. Gelukkig is er meestal wat aan te doen. Door aanpassingen in uw schoenen of met speciale zooltjes kunt u de druk op de zenuw verminderen en de pijn verlichten.

Wat is de oorzaak van mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie ontstaat meestal door te veel druk op de zenuwen in uw voet. Dit gebeurt vaak door het dragen van te strakke of smalle schoenen, zoals hoge hakken of schoenen met een smal punt. Ook kan overbelasting door sporten of veel staan een rol spelen. Bij sommige mensen kan de stand van de voeten, zoals platvoeten of een te hoge wreef, ook voor extra druk zorgen. De zenuw tussen uw tenen raakt dan geïrriteerd en dat geeft die stekende of brandende pijn waar u last van heeft. Gelukkig zijn er oplossingen om deze druk te verminderen!

Zo zien de symptomen van Mortonse Neuralgie eruit

Mortonse neuralgie kan behoorlijk vervelend zijn en de symptomen kunnen in het begin lastig te herkennen zijn. Hier zijn de meest voorkomende klachten waar u op kunt letten:

  • Stekende of brandende pijn tussen de derde en vierde teen, die erger wordt bij staan of lopen.
  • Een gevoel alsof u op een klein steentje of knoopje loopt, zelfs als uw schoen leeg is.
  • Tintelingen, gevoelloosheid of een doof gevoel in uw tenen.
  • Scherpe, elektrische schokjes die door de voet schieten bij het bewegen of drukken op de voorvoet.
  • Zwellingsgevoel in de voorvoet, zonder dat er zichtbaar iets te zien is.
  • Pijn die toeneemt bij het dragen van strakke schoenen, zoals hoge hakken of schoenen met een smalle punt, en afneemt als u rust neemt of uw schoenen uitdoet.
  • Soms voelt u een knobbeltje of verdikking in de bal van uw voet, precies waar de zenuw bekneld zit.

Risicofactoren en leeftijdsgroepen

Morton’s neuralgie komt het vaakst voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, maar dat betekent niet dat jongere mensen geen risico lopen. Vooral vrouwen hebben een grotere kans door het dragen van hoge hakken of smalle schoenen die de voorvoet samenknijpen. Mensen die veel staan, intensief sporten (zoals hardlopers), of die al voetproblemen hebben zoals platvoeten of een te hoge wreef, lopen ook meer risico. De druk op de zenuw in de voorvoet zorgt uiteindelijk voor die vervelende pijnklachten. Gelukkig zijn er goede oplossingen om de voet te ontlasten en de klachten te verminderen!

De behandeling

Als u last heeft van Morton’s neuralgie, zijn er een aantal stappen die u kunt volgen om de pijn te verlichten. Het begint vaak met de eenvoudige dingen:

  1. Kies voor ruimere schoenen: Smalle of strakke schoenen zijn een boosdoener. Bredere schoenen geven uw voorvoet de ruimte die het nodig heeft en verminderen de druk op de zenuw.
  2. Gebruik steunzolen: Steunzolen kunnen de druk in uw voet anders verdelen, waardoor de zenuw minder belast wordt. Bij Het Steunzolen Centrum kunnen we deze speciaal voor uw voet maken.
  3. Laat die hoge hakken staan: Hoge hakken zorgen voor extra druk op de voorvoet. Kies liever voor platte schoenen of schoenen met een lage hak om verdere irritatie te voorkomen.
  4. Neem voldoende rust: Rust is essentieel. Als u veel staat of loopt, kan dat de klachten verergeren. Gun uw voeten regelmatig een pauze.
  5. Oefeningen en fysiotherapie: Soms helpen eenvoudige oefeningen om de spieren in uw voet te versterken en de druk op de zenuw te verminderen.
  6. Pijnstillende injecties:Als de pijn niet minder wordt met bovenstaande stappen, kan een injectie met ontstekingsremmers helpen om de irritatie rondom de zenuw te verminderen.
  7. Operatie als laatste redmiddel: Als niets anders werkt, kan een kleine operatie nodig zijn om de druk op de zenuw weg te nemen. Dit is echter echt de laatste optie.

Wanneer is chirurgie nodig?

Chirurgie bij Morton’s neuralgie is echt het laatste redmiddel. Meestal zijn simpele oplossingen zoals bredere schoenen, steunzolen en rust al voldoende om de klachten te verminderen. Maar als u ondanks alle behandelingen nog steeds veel pijn heeft en uw dagelijkse leven er flink door wordt beïnvloed, kan een operatie worden overwogen. Tijdens de ingreep wordt de beknelde zenuw vrijgemaakt of soms zelfs verwijderd. Het is geen ingrijpende operatie, maar er komt natuurlijk wel een herstelperiode bij kijken. Gelukkig komt het maar zelden zover, omdat de meeste mensen zonder operatie van hun klachten afkomen.

Laat uw mortonse neuralgie behandelen door een specialist

Heeft u last van Mortonse neuralgie en blijft de pijn maar aanhouden? Dan is het verstandig om niet te lang rond te lopen met deze klachten. Een specialist, zoals een podotherapeut, kan precies bepalen wat er aan de hand is en u helpen met de juiste behandeling. Bij Het Steunzolen Centrum kijken we naar uw voetstand, uw schoenen en hoe we de druk op uw voet kunnen verlichten. Met de juiste steunzolen en adviezen kunt u vaak al snel weer pijnvrij lopen. Wacht niet te lang en laat uw voeten de aandacht krijgen die ze verdienen!

Een podotherapeut nodig?

Vraag een afspraak aan en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen

  • Afspraak binnen 24 uur
  • 30 jaar ervaring
Inhoudsopgave
Artikel delen