• 30 jaar ervaring
  • Geen wachtijden
  • Zonder verwijzing van huisarts

Wat is het verschil tussen podoloog en podotherapeut?

Is een podoloog het beste voor u of toch een podotherapeut? De twee lijken erg op elkaar en worden daarom ook vaak als hetzelfde gezien. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee type specialisten. In deze blog leggen we je alles uit wat u moet weten over het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut. Zo kunt u straks de keuze maken die het beste bij u past!

Inhoudsopgave

Wat is een podoloog?

Een podoloog is een voetspecialist, die helpt bij lichte en basale voetproblemen. Denk aan ingegroeide teennagels, likdoorns of hielspoor. Dit is een specialist die geen HBO-opleiding heeft gevolgd, maar een beroepsopleiding of cursus. Heeft u weleens last van voetpijn, moeilijkheden bij het lopen of staan uw tenen een beetje niet recht? Dan kan een podoloog u echt goed helpen.

Registerpodoloog

Nu is het ook goed om te weten dat er iets bestaat als een register voor podologen. Sommige podologen hebben een actieve registratie bij een officiële instantie. Dit zijn podologen die officieel geregistreerd staan bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de Stichting LOOP. In tegenstelling tot een reguliere podoloog, heeft een registerpodoloog wel een HBO-opleiding afgerond. Ook een registerpodoloog een AGB-code en wordt hij streng gecontroleerd door kwaliteitsregister Kabiz. Een registerpodoloog moet zich dus aan strenge kwaliteitseisen houden en moet zich constant blijven bijscholen. Voor u betekent dit dat u zo zeker weet dat u zeker u in goede handen bent en dat u erop kunt rekenen dat de behandelingen effectief zijn.

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is een expert als het gaat om voetproblemen, enkelproblemen en meer. Ze hebben een uitgebreide HBO-opleiding gevolgd aan een hogeschool, wat betekent dat ze een bachelor diploma in podotherapie hebben. Hierdoor hebben ze diepgaande kennis van voet- en bewegingsproblemen en weten ze precies hoe ze deze moeten aanpakken. Een podotherapeut valt officieel onder het Ministerie van Welzijn en Sport en wordt ook wel een paramedicus genoemd.

Een podotherapeut kan veel meer doen dan alleen het behandelen van voetproblemen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook kijken naar uw houding en de manier waarop u loopt. Door dit te analyseren, kunnen ze aangepaste zolen maken die uw hele lichaamshouding verbeteren. Dit kan weer helpen om pijnklachten in uw rug, heupen en knieën te verminderen.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat podotherapeuten vaak samenwerken met andere zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en orthopeden. Dit zorgt ervoor dat u een complete behandeling krijgt. Omdat podotherapeuten wettelijk erkend zijn, worden hun behandelingen vaak vergoed door de zorgverzekering.

Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog

Hoewel een podoloog en een podotherapeut beide voeten behandelen, zijn er een aantal belangrijke verschillen. Een podoloog helpt vooral bij lichte voetproblemen zoals likdoorns, ingegroeide nagels en algemene voetpijn. Ze hebben een gerichte beroepsopleiding of cursus gevolgd en kunnen snel verlichting bieden bij lichte klachten.

Hierin wordt vaak ook een onderscheid gemaakt tussen een podoloog en een registerpodoloog. Een registerpodoloog is een specialist die geen beroepsopleiding heeft gevolgd, maar juist een HBO-opleiding. Hij houdt zich net als een ‘reguliere’ podoloog bezig met lichte voetproblemen, maar heeft meerdere registraties en staat onder controle van verschillende instanties.

Een podotherapeut daarentegen heeft een uitgebreide hbo-opleiding gevolgd en pakt complexere voet- en bewegingsproblemen aan. Dit betekent dat ze niet alleen naar uw voeten kijken, maar ook naar hoe voetproblemen invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld uw knieën of rug. Podotherapeuten kunnen u ook helpen door speciale steunzolen op te maken en werken vaak samen met andere zorgverleners om u een complete behandeling te bieden.

Podoloog vs. registerpodoloog vs. podotherapeut

Kenmerk Podoloog Registerpodoloog Podotherapeut
Opleiding Specifieke beroepsopleiding Specifieke beroepsopleiding + registratie HBO-bachelor in podotherapie
BIG beschermde titel Nee Nee Ja
Onbeschermde titel Ja Ja Nee
Type behandelingen (klachten) Basisvoetverzorging, preventie (likdoorns, ingegroeide nagels) Basisvoetverzorging, preventie (likdoorns, ingegroeide nagels) Complexe voet- en bewegingsproblemen (aanpassen zolen, houding- en loopanalyse)
Samenwerking met zorgverleners Minder vaak Soms Regelmatig (huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden)
NVAO geaccrediteerd Nee Nee Ja
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Nee Nee Ja
AGB-code Nee Ja Ja
Kwaliteitsregister Kabiz Nee Ja Ja
Stichting LOOP Ja Ja, met registratie Nee

Een podotherapeut nodig?

Vraag een afspraak aan en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen

  • Afspraak binnen 24 uur
  • 30 jaar ervaring

Hoe kiest u de beste optie voor u?

Staat u op het punt om te kiezen tussen een podoloog en een podotherapeut? De juiste keuze hangt af van uw specifieke klachten en behoeften. Heeft u last van lichte voetproblemen zoals likdoorns of ingegroeide nagels, dan is een podoloog of een registerpodoloog vaak voldoende. Als u echter te maken heeft met complexere klachten die uw houding of bewegingspatroon beïnvloeden, zoals knie- of rugpijn, dan is een podotherapeut de beste keuze.

Vergeet niet om te controleren of de specialist geregistreerd is bij een erkende beroepsvereniging en of de behandelingen vergoed worden door uw zorgverzekering. Door goed te kijken naar uw klachten en de expertise van de specialist, kunt u de juiste keuze maken voor uw voetgezondheid.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Wat is podotherapie?

Schoenadvies: 12 tips om uw pijn te verlichten

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.